All about Panama

Dankzij Eva, m’n gezelschap/assistent de laatste weken in Panama, hebben jullie kunnen volgen wat ons in Panama heeft bezig gehouden. Tijd om meer te vertellen over ‘before & after’, oftewel de highlights van Panama!

Boquete

Midden in de bergen van Panama ligt het dorpje Boquete, geliefd onder Amerikanen en Europeanen die hier rentenieren, wandelliefhebbers en populair onder backpackers. Bij veel Nederlanders staat dit dorpje vooral bekend als de plek waar twee NL’se meiden twee jaar geleden zijn verdwenen. Een triest verhaal wat tot op de dag van vandaag nog gespreksonderwerp is, zeker als ik vertel uit Nederland te komen.

Hoofdreden van mijn reis naar Boquete: een week Spaanse les en verblijf in een gastgezin om mijn Spaans rapido (lees: snel) naar een hoger plan te tillen. De school – Spanish by the river – was klein, véél kleiner dan in Bocas en lag buiten het centum. De eerste paar dagen heb ik dan ook flink moeten schakelen van een ‘bruisend’ studentenleven naar veel rust en weinig mensen om me heen. Vanwege het lage aantal studenten kreeg ik 2 uur privéles per dag, in de tuin van de school. Not bad at all!

   
 
Mijn gastgezin bestond uit één lieve oude dame die me volledig in de culinaire watten legde én op de hoogte bracht van alle levenspaden van neven, nichten en vrienden van vrienden van vrienden. Interessant of niet, goed voor m’n Spaans was het  wel.

  

    

Samen met medestudent Angela heb ik Boquete verkend, van de dagvullende quetzal trail (zeldzame vogel en ja, z’n kont hebben we gespot!), een citywalk van 2km die 12km bleek te zijn, een aantal watervallen en hotsprings, tot heerlijke lunches bij Sugar & Spice, een must-go!

  

    
 

   

  
  

   

‘Afgestudeerd’

Mijn laatste lesdag was aangebroken en dus kon het ‘echte’ reizen beginnen. Maar niet voor Charly, de conciërge die de Engelse taal nog niet helemaal onder knie had, de kitchen op de bbq had gegooid ipv de chicken en z’n cocktailkunsten had getoond. 

  

Lost and found

De naam van het by far vetste hostel waar ik tot nu toe heb geslapen. Afgezien van het aantal stapelbedden in één ruimte wat mijn maximum oversteeg (als je een private room kunt nemen; doen!) zit ik nog steeds op een roze wolk terugdenkend aan dit hostel. Bijna letterlijk, want het hostel is gebouwd op een berg met de Panamese jungle in de achtertuin. Een flinke klim neemt je met backpack en al mee naar de koffieplantage waartussen het hostel is gebouwd. 

   
    
  
Als dat nog niet genoeg is, heb je de mogelijkheid de treasure hunt te lopen; een soort escape room in the jungle zonder tijdslimiet. Samen met 2 Canadezen klommen we naar de top en sprongen van steen naar steen en in rivier, ondertussen raadsels oplossend.

   
 

Koffietijd!

Aangezien theebladeren hier niet groeien besloot ik een voor mij onbekende wereld te verkennen; die van een koffieplantage. Zelfs als niet koffiedrinker vermaak je je hier prima. Een gepassioneerde koffieboer vertelde over alles wat komt kijken bij het runnen van een ecologische koffiefarm en daarnaast at ik appels die eruit zagen als bananen of bananen die naar appels smaakten, creëerden we spierballen met het persen van suikerriet en aan de slag met het pellen en branden van koffiebonen.
   
    
    
 

Santa Catalina & Isla Coiba

Next stop: Santa Catalina. Naast Midden-Amerika’s beste surfgolven staat dit dorpje bekend om het nabijgelegen Isla Coiba, welke weer bekend staan als de Galapagos eilanden van Panama. Het ontdekken meer dan waard. Al snorkelend spot ik zeeschildpadden, tijgerroggen, lichtgevende sterrenvisjes, pufferfishes (schrik/verdediging = opblazen) en… haaien (white tip sharks 1,5-2 meter)! Op het eiland zelf (overnachten/kamperen is mogelijk) stikt het van het bijzondere wildlife, alleen vermoed ik dat iedereen behalve de apen een siësta hielden.

   

    
   

San Blas islands

De meest bijzondere eilandenarchipel van Panama vormde de laatste grote stop van onze roadtrip. Een misselijkmakende rit – remember dat Panamezen hun rijbewijs bij de boodschappen krijgen? – bracht ons naar het Kuna yala gebied. Kunas zijn de lokale (indianen)stammen die worden beschouwd als de allereerste bewoners van Panama. De San Blas eilanden zijn hun domein en dus vind je op de meeste eilanden een of meerdere hutjes waar een familie woont. Van oudsher zijn kokosnoten het betaalmiddel, maar tegenwoordig vormen wij toeristen de bron van inkomsten met het ‘echte’ geld.

Nu kwamen wij niet om de Kunas te aanschouwen, maar om ons 3 dagen onder te dompelen in de wereld van fotogenieke bounty-eilanden. Mission accomplished!

   

   

  

   

 

   

Na 3 dagen zoutwaterdouches en zand kijken we uit naar frisheid. En dus spenderen we onze laatste avond als echte prinsessen in het luxueuze Hard Rock hotel (we only live once!) alvorens Eef weer terugkeert naar ons kikkerlandje en ik mijn reis vervolg naar Costa Rica.

De volgende keer in Silke in Latijns-Amerika: Costa Rica


2 thoughts on “All about Panama

  1. Dory says:

    Hey Silke, altijd weer leuk om die stukjes van je te lezen. Wat zie en beleef je weer veel! Prachtige foto’s! Wow! Nog veel plezier en geniet nog even van je ‘alone’-time totdat de volgende medereizigers zich weer aandienen. Be safe! XXX

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s