Bongo’s on tour

Vanwege onze gezinsapp die ‘de Bongo’s’ heet (nerds? Yes!) én m’n ouders die het aandurven om de oceaan over te steken om hun favoriete kind op te zoeken (sorry broertjes) de titel van deze blog ter ere van hun komst. Na ruim 3 maanden zien we elkaar weer op Costa Ricaanse bodem om samen een nieuw stuk van het land te ontdekken.


Vulcan Poas

Na een nacht in een hotel (ja, je leest het goed; de komende 3 weken waan ik me in de wereld van ‘bovenbackpackerstandaarden’) en een heerlijk vers hotelontbijt (lees; geen witbrood met jam) gaan we fris en fruitig op pad naar de eerste stop; vulkaan poas. 


Eenmaal boven blijkt m’n pa zich om te toveren tot woudloper Frans die met (en wij zonder) z’n verrekijker een enorme krater zo nu en dan tussen de wolken ziet verschijnen. 


In Caribische sferen

Een ruime 100 kilometer verder strijken we neer aan de Caribische kust. Hier rijden we van dorpje naar dorpje en slapen we in onder andere Piscina Natural in Cahuita en El tucan jungle lodge in Puerto Viejo. De eerste prachtig opgezet aan de rand van wat ooit een koraalrif was en zich nu heeft gevormd tot een natuurlijk zwembad. De tweede is een lodge middenin de jungle met een open sfeer en bijbehorend wildlife. En mede door het laagseizoen is het zelfs net geen aanslag op m’n budget :).Een van de uitstapjes is een bezoek aan een sloth sanctuary (luiaarden opvang) waarbij we met een bootje de bijbehorende ‘tuin’ ontdekken. Luiaarden, kaaimannen, kleurrijke vogels en leguanen, het is er allemaal. In de sanctuary zelf is overigens niet veel te beleven behalve een overactieve gids die de oren van je hoofd ‘kletst’; de opvang van de dieren zelf zie je weinig. Conclusie: tof, maar a little overpriced voor wat je krijgt.


Nog meer… Wild!

De verrassing van de dag ligt in het centrum van Cahuita: een klein stukje grond achter een paar toeristische hutjes waar de aapjes voor onze ogen bungelen, woudloper Frans een stoere foto in buurt van een kaaiman maakt en een paar toffe vogels het geheel aanschouwen. Pura vida op z’n best!


Een dag later trekken we onze gympen weer aan en struinen door het National Park. Ook hier genoeg wildlife. En dat verveelt nooit zoals je kunt zien. 
Mocht je overigens net als wij op zoek willen gaan naar roze dolfijnen: good luck! Zo enthousiast als we begonnen aan onze zoektocht zo gedesillusioneerd zetten we een  paar uur later weer voet aan wal: niet alleen geen roze dolfijnen, nothing at all! Zo zie je maar; het zit niet altijd mee in het leven 😉


Tortuguero

De volgende stop is een van de bijzondere plekken van Costa Rica: een jungle die alleen per boot te bereiken is. Om hier te komen rijden we weer richting het midden van het land om vanuit daar een hobbelweg in te slaan naar het dorpje waar we onze auto parkeren. 

Na een klein uur arriveren we op de plaats van bestemming: All rankins lodge. Als enige gasten in het hotel genieten we van het rijk alleen. Op wildlife na, zoals een toekan voor de deur of een wasbeer die z’n ontbijt bij elkaar raapt met een tros bananen. Om op het strand te komen hoef je alleen de landingsbaan van het vliegveld over te steken. Dus…
Tortuguero is de plek waar de meeste regen valt van Costa Rica. En dat zijn geen miezerbuitjes. Tussen de buien door is er echter meer dan genoeg tijd om het dorp en de omgeving te ontdekken. Willy, eigenaar van de lodge, neemt ons mee in z’n boot voor een ochtendtour. Een van de mooiste tochten ooit… Een ontwakende jungle waarvoor je je luie kont niet hoeft te bewegen om het natuurschoon te aanschouwen. Kan niet beter!
Puerto Viejo de Sarapiqui

Je zult die plaats maar in moeten vullen of uit moeten spreken als woonplaats… Reden om er te wonen zijn er genoeg. Dit rustige bergdorpje ligt aan de Sarapiqui rivier waar vanalles te beleven is. Om wat adrenaline op te zoeken besluiten pa en ik de rivier te trotseren in een rubberbootje. Raftavontuur nr 2: check! Dit keer de helft korter dan de tour op de Pacuare rivier waarover je in mijn vorige blog kon lezen. Echter niet minder leuk! We zijn de enige twee op de rivier en dat betekent een kleiner bootje en persoonlijk contact met onze gidsen die ons tussen het peddelen door vanalles vertellen over de natuur en het leven in Costa Rica.


De Lonely Planet raadt hotel Ara Ambigua aan vanwege de kans om de beroemde groene boomkikker (door locals ook wel partykikker genoemd vanwege de eeuwig rode ogen) te spotten. Buiten dat die missie is geslaagd is dit een van de meest verrassende hotels die we hebben gehad. Prachtige omgeving, volledig gerund door locals (dat kun je over bijna geen hotel of hostel zeggen hier) en een super gastvrij team van medewerkers. Mocht je ooit deze kant op gaan (dromen kunnen uitkomen 😉 ), sla deze plek dan vooral niet over…


Arenal en Monteverde

Een klein deel van de route overlapt met de weg die ik met Liene af heb gelegd. Gelukkig is er rond Arenal en Monteverde genoeg te beleven om niet in herhaling te vallen. Zo bezoeken we een enorme waterval, rijden we van La Fortuna naar Monteverde over gammele bruggetjes en door rivieren, leren we meer over koffie, suikerriet en chocolade (blegh) en strijken we neer aan de Pacifische kust. Met, vooruit dan, toch een herhaling in de vorm van de krokodillenbrug. Dit keer met zo’n 20 enorme krokodillen aan de oever!Waar rook is…

Barst een vulkaan uit. Een paar dagen voor onze vlucht gepland staat rommelt het rond San Jose, de hoofdstad van Costa Rica. Vulkaan Turrialba spuwt een zwarte wolk as de lucht in die 35 kilometer verderop de hoofdstad bedekt onder een laagje zwarte stof. 


Vulkanisch als het land is, wordt alweer snel, overgegaan tot de orde van de dag. Ramptoeristen of avonturiers als wij zijn, nemen we het risico om vanaf buurvulkaan Irazu wat plaatjes te schieten van deze voor ons bijzondere gebeurtenis die helaas ook het einde van onze reis samen betekent. Pa en ma op het vliegtuig naar huis en ik m’n vleugels uitslaand naar  mijn eerste stop in Zuid Amerika: Colombia!

De volgende keer in Silke in Latijns Amerika: Cartagena en omstreken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s