Colombia, Colombia!

Colombia, een land om geen genoeg van te krijgen. Een land waar je (mede door de afstanden) langer blijft plakken dan je denkt. Daar waar een hobbelige busreis me de vorige keer liet stoppen in Guatape, hierbij deel twee van mijn belevenissen in dit mooie land!


Vallei van de palmbomen

Colombia produceert een van de betere koffies in de wereld. Niet interessant voor mij aangezien ik tot het theekamp behoor. Wél interessant is het gebied waar de koffie verbouwd wordt; de zogenaamde koffiedriehoek van Colombia. Tussen de bergen vindt je pittoreske dorpjes met niet verkeerde uitzichten.


Vanuit een van die dorpjes, het kleurrijke Salento, kun je de Cocora Valley betreden. Een hike van zo’n vijf uur door de bergen laat je uitkomen in een vallei met de hoogste palmbomen ter wereld. Ik was m’n meetlat vergeten, maar hoog dat ze zijn!

Voor de afwisseling (of omdat m’n maat íets te ziek is), nemen we op de top een paard richting de vallei na te zijn bijgekomen tussen de kolibries en een soort van neusbeertje die helaas niet in m’n backpack past.


De taxi terug naar Salento is er een om niet snel te vergeten: taxi vol? Nee joh, spring maar achterop… Zo gezegd zo gedaan, en dus zwiert een minuut later de wind door m’n haren achterop een jaren ’50 jeep.


Bogota

Op naar de hoofdstad van Colombia: Bogota. Met zo’n 10 miljoen inwoners een aardig stadje om even wat gas terug te nemen. Niet alleen omdat m’n reismaat nog altijd ziek is (en dus maken wij excursies naar het ziekenhuis), maar ook omdat elke keer van de ene naar de andere plek hoppen me op m’n bijna oude dag aardig wat energie kost. Time to slow down dus!

Gelukkig blijft er nog meer dan genoeg te beleven, ook in de tweede versnelling. Op de fiets bijvoorbeeld! Cruisend door de stad kom ik langs spectaculaire graffiti, koloniale gebouwen en de rosse buurt en daarnaast staan een bezoek aan een koffiebranderij, lokale fruitmarkt met proeverij en een potje tejo op het programma bij Bogota Bike Company.


Nu hoor ik je denken tejo? Tejo is wat bowlen bij ons is, maar dan nét iets anders. Je gooit metalen schijven op een stuk klei in de hoop dat je een van de plastic driehoekjes raakt zodat er een explosief(je) afgaat. Dit grappige spel speel je ‘s avonds of in het weekend en uiteraard met een biertje ‘on the side’. Samengevat: deze tour is een must als je in Bogota bent!


Een andere must is de kabelbaan Monseratti naar de top van een berg. Dan pas besef je hoe immens groot Bogota is.


Daarnaast voel ik me als een local als het personeel van de Bogota Beer Company me begint te herkennen dankzij de Copa America (het EK van Zuid-Amerika) en leer ik verschillende lokale spots kennen door bijzonder leuk Colombiaans & Nederlands gezelschap.

Cathedral del sal
Op zo’n twee uur van Bogota vind je een klein dorp waar ik maar al te graag naartoe ga voor het bezoeken van de lokale trekpleister; een kathedraal in een zoutmijn. In de veronderstelling met een groep mee te gaan (weer een keer gemak boven zelfstandigheid geplaatst) ben ik verrast de enige te zijn. Hallo privetour!

Ongelovig als ik ben maakt deze plek meer indruk dan ik dacht. Grote nissen met kruizen uitgelicht in verschillende kleuren zorgen voor een mysterieus effect.Caño Cristales

Al voor ik in Colombia kwam stond één ding hoog op m’n lijst: het bezoeken van caño cristales, ook wel de regenboogrivier genoemd vanwege de vele kleuren die slechts een aantal maanden per jaar zichtbaar zijn. Aangezien dit gebied een paar jaar geleden nog bezet was door guerrilla’s zijn er weinig mensen die van het bestaan van de rivier afweten. En dat is te merken bij het zoeken naar info en de bereikbaarheid van het dorpje La Macarena.Na een aantal uren research ben ik een miljoen (vooruit pesos) armer, maar heb ik een driedaagse tour in de pocket, inclusief vluchten in minuscule vliegtuigjes omdat dat, naast een hobbelige minimaal 12 uur durende jeeprit, de enige mogelijkheid is.


Zoals de latino’s zouden zeggen; “vale la pena?”, oftewel is het een miljoen waard? Ik denk het zeker! Is het niet om de rivier, dan is het wel om de route naar de rivier zelf, boottochtjes, het doorkruisen van rivieren en het lekkere weer. Één ding; Engels sprekende gidsen zijn hier uitgestorven, dus neem een tolk mee of leer op het juiste moment ja te knikken en “si” te zeggen.


Omdat mijn visum voor Brazilië eerder binnen is dan gedacht kan ik m’n plannen omgooien én heb ik nog eens een goede reden om terug te keren om het zuidelijke Colombia te ontdekken. Op naar Peru en Bolivia!

De volgende keer in Silke in Latijns Amerika: een weekje Peru.


3 thoughts on “Colombia, Colombia!

  1. Dory says:

    Weer een mooi verhaal, Silke! Wat beleef je toch immens veel! En die foto’s! Leg straks je fotoboek in een bibliotheek en nóg meer mensen kunnen ervan genieten of zullen het gaan gebruiken als research voor hun nog te maken reis. Prachtig!
    Aangezien je nu nog maar 2 weken achter ligt met je blog, zou ik zeggen: maak er gauw nog een, dan weten we tenminste waar je uithangt! 🙂 De forma rápida!!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s