De grote oversteek

Er was eens een meisje (vrouw of iets daartussenin), op zoek naar avontuur en met een enorme honger naar het ontdekken van de wereld. Drie keer raden wie dat is…

Een week geleden gaf mijn wekker het startsein voor het begin van een nieuw hoofdstuk; een verre reis naar midden- en zuid-Amerika. En dus nam ik afscheid van vriendinnen, familie en collega’s, bond mijn rugzak op m’n rug, gaf deze weer af bij de bagageband en stapte het vliegtuig in om de grote oversteek te maken. Omdat ik zo onwijs van vliegen houd (not) én een ruim reisbudget heb (not) besloot ik te vliegen in de klasse die je bij een backpacker verwacht: business class!

En zo begon mijn reis zonder wachtrijen en met champagne, een drie gangen menu van een sterrenchef, bijpassende wijnen (pareltjes voor onze wijnkaart collega’s ;)), een massagefunctie in de stoel (waarbij de stoel wel een lesje masseren kan gebruiken) en met als hoogtepunt een designertasje van Viktor & Rolf (spuuglelijk) met daarin een paar sokken (iets minder lelijk) en andere handige producten. De turbulentie zorgde er uiteindelijk voor dat ik toch een paar pilletjes heb geslikt om me te gedragen zoals dat hoort in de business class: decadent.

 

De eerste sticker zit op z’n plek collega’s!

Bijna 9.000 km verderop zet ik voet op vreemde bodem: Panama! De Spaanse woorden vliegen me om de oren en met handen en voeten weet ik een taxi-chauffeur aan me te binden, de Engelsen hebben hier klaarblijkelijk geen indruk gemaakt aan de taalbarriere te merken. Het hostel in de wijk San Fransisco is fijn! Knappe receptionist (Hola!), rustige kamer, zwembad en een heerlijk ontbijt. 

 De skyline van Panama-stad is indrukwekkend: prachtige wolkenkrabbers aan een lang uitgerekte kust. De stad zit vol tegenstrijdigheden met luxe hoge gebouwen met als buurman een paar golfplaten op een laagje beton. Vuilniszakken zijn op elke straathoek te vinden. Er is veel leegstand in de stad waardoor de stad ondanks een heerlijk warm zonnetje leeg aanvoelt. De leegstand en gesteldheid van de gebouwen/infrastructuur wordt ruim gecompenseerd door het overschot aan luxe auto’s en de vele yellow cabs. Als onvolleerde kunstenaars rijden ze hier over het asfalt. Oversteken is dan ook een hele kunst. Een vierbaansweg heeft zo nu en dan wel een oversteekplaats bij een kruising, alleen ontbreken de stoplichten. Of een stoep die zo nu en dan wordt omgetoverd tot een smal gootje langs dezelfde weg. Bijzonder om deze verschillen te zien!


    
Na 2 dagen verlaat ik de rustige wijk San Fransisco om mijn backpack naar het bruisende Casco Viejo (oude stad) te verhuizen. Deze wijk is een must see als je in Panama bent. Een urban plek vol met pittoreske gebouwen. Ook hier worden de mooiste gebouwen omgeven door vergane glorie, maar dat is juist wat ik interessant vind aan deze wijk. S avonds dineer ik onder het genot van een Balboa biertje bij Tantalo, een rooftopbar met uitzicht over de daken van Casco Viejo en de skyline van Panama. Leuke bonus: een vuurwerkshow ter inleiding van de carnaval.


  


 Omdat Eva binnenkort deze kant uit kom wil ik nog niet teveel van Panama-stad bekijken, dus het kanaal en een boswandeling naar het uitzichtpunt boven de stad (train je alvast Eef?) bewaar ik voor later.

Hasta luego amigos!

De volgende keer in Silke in Latijns Amerika: Bocas del Toro

3 thoughts on “De grote oversteek

 1. Dory says:

  Wauw, wat een belevenissen! Heerlijk om te lezen. Wacht niet te lang met het volgende stuk, dat geeft ons hier in ons koude kikker- 🙂 landje weer iets om naar uit te kijken.
  Hasta luego!

  Like

 2. Liene says:

  Wat kun jij schrijven, Sil! Super leuk om te lezen hoe je eerste weekje was. Ben benieuwd naar je volgende verhaal en je eerste Spaanse woordjes 🙂 Beso L.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s